Ripjakt

Monday, October 24, 2005

Enola Gay or the day time stood still


"Now there's a haircut you could set your watch to"

Jag är ute mycket och på mina filantropiska turer träffar jag på många barn. Och så underbart stimulerande det är med så gudfruktiga och naiva frågeställningar. Ja, ni skulle bara veta!

En ständigt återkommande fråga, ställd av barn i vitt skilda åldrar, är: Varför ville någon ta livet av Charles Lindberghs barn? Mmm....tänkvärt, och så spännande! Så luta er nu tillbaka och låt mig ta er hundra år tillbaka i tiden då elvispar var få i antal, radiolor coola och handikappanpassade myndighetshus ett dåligt skämt.

Klockan hade just slagit nio den kvällen som var den första i Mars. Charles Augustus Lindbergh Jr. lyftes ur sin säng och kvar lämnades ett brev med krav om lösen...där, ser ni, på fönstrets kalla karm. 50 000 dollares löd kravet på. En hiskelig summa pengar även för en ikon som Lindbergh. Fotavtryck hittades i rabatterna...kontakter togs med mörkermän i undre världen i hopp om kontakt med kidnapparna. Men inget bar frukt. Frukt definieras förresten med vad som är kvar efter en pollination och befruktning då en del av pistillen vissnat och fruktämnet växer kraftigt.
Från Brooklyn, NY skickades lösenkrav nr2; anlände den 6:e. Denna gång var kravet 70 000 $ Nu höjdes polisens insats och privata utredare sattes in från Lindberghfamiljens sida.
Tredje kraven kommer den 8:e Mars...och mycket dealande senare kommer kravbrev nr. 9 på 100 000$. Än inga framsteg.
Vid ett möte med mellan kidnapparna och en mellanhand kommer man till en ny överenskommelse och 50 000$ dollar betalas kontant ut och barnet sägs kunna hittas på en båt, "Nellie", som ligger vid Martha's Vineyard, MA. Båten hittas aldrig trots intensivt letande.

För övrigt kom det en film samma år som heter Wait Till the Sun Shines, Nellie...

Den 12:e Maj, 1932 hittades utav en slump barnets halvt begravda, halvt ruttna kropp sju kilometer från Lindberghs hem. Huvudet var krossat och flera kroppsdelar saknades. Det hade varit dött i två månader...
Och kidnapparna? Jodå en tysk låg bakom det hela...men det visste vi ju hela tiden. Det är ju inte så att de var goda innan -39...eller vad? Han blev strömförande den 3:e April...Hauptmann från Sachsen, Tyskland.

Så slutar en febrig deliriumstänkt tankeverksamhet....i katastrof.

"No, I do not have remorse. I pity the people who were there." - Dutch van Kirk

/J

0 Comments:

Post a Comment

<< Home