Ripjakt

Wednesday, October 26, 2005

Ang Lee...eller två bögar på ett berg


Städning klar. J kom över med en latte och jag smittade honom ej. Känner mig klart starkare idag men undrar om jag är sambo nu...är 25 rätt ålder?

Vi förlorade en kämpe igår så jag tänkte ta upp en osannolik rättvisans förkämpe. En vit sydstats man som förtjänade sitt levebröd genom att showbrottas...a wrassler!

Sputnik Monroe anlände, eller svepte in, i Memphis, TN. 1957 från Mobile. AL och hamnade omdelbart i klammeri med rättvisan. På den tiden fanns en lag mot grubblande och försök till tölperi...och Sputnik kunde grubbla och tölpa bättre än de flesta.
Det var en elak wrestler som benämnde sig själv "scientifically rough"...vidare citat "I'll jump in the air and shit in your hair" bevisar hans elocutio.
Men detta är bara underhållande och tom info...vad som särskilde Sputnik och som sätter honom i sällskap med Rosa är hans egenhändigt desegregerande av åskådarna som kom för att se honom hoppa, stånga, bita, slå och frusta.
När han efter att ha besegrat sin motsåndare i ringen vände han sig likt en gladiator mot publiken för att se vad de önskade. Men olikt sina kolleger struttade han inte framför de främre raderna eller vip-sektionerna utan såg bortom dessa mot de sämsta platserna. Där befann sig de svarta och det var hos dem han sökte godkännande och uppskattning för kvällens insats.
Sputniks stil gjorde honom vida känd och han drog in stora summor åt ägarna och kunde använda denna nyvunna makt åt att tvinga igenom beslut att upplåta mer läktarplats åt de svarta fansen..av honom, kallade vänner. Han var även påpasslig nog att muta dörrvakten att släppa in fler än tidigare bestämt. Effekten blev att man var tvungen att integrera platserna och Sputnik Monroes wrestlingkvällar blev de första integrerade tillställningarna.
Efter att ha haft en medioker period inom wrestlingen återkom Monroe med sin tour-de-force, ett tag-team med en svart wrestler Norvell Austin. De turnerade med stor framgång med tesen Black & White is beautiful.
Memphis hade förändrats och Sputnik var en av få som stod ut och talade ut mot den tjocka dimma som var status quo i den amerikanska södern.


"I never let anybody get out of there a winner." -- Sputnik Monroe


/J

0 Comments:

Post a Comment

<< Home